Pohádka o poctivém českém rohlíku (která žádnou pohádkou není)

Rohlík je pro většinu z nás absolutně samozřejmou součástí jídelníčku. K snídani si mažeme rohlík s nugetou, máslem, nebo džemem. Nezklame ani suchý, je-li křupavý a čerstvý, to ví přece každý. Takový rohlík, panečku, ten dá práci. Malé dítě si s ním vyhraje třeba hodinu a to je potom v kočárku klid. A my jej v pekárně vybíráme očima, protože sahat na něj, to se nesluší…

Tři čtvrtiny Čechů vyhazují jídlo jen výjimečně

Z průzkumu mezi 2500 respondenty portálu vyplývá, že čeští spotřebitelé vyhazují potraviny jen málo, nebo to o sobě alespoň tvrdí. Že jídlo výjimečně vyhodí, uvedlo 74 % dotazovaných, 7 % nevyhodí nikdy nic. Šetrnost Čechů podle serveru potvrzuje skutečnost, že jen sedm procent dotazovaných uvedlo, že prošlou potravinu vyhodí automaticky.

Jak zachránit jídlo z popelnice?

Podle údajů OSN skončí každoročně v popelnicích nebo je jinak znehodnoceno až 1,3 miliardy tun potravin, což odpovídá třetině všech vyrobených potravin. Tato alarmující čísla se samozřejmě týkají i výrobců, prodejců a spotřebitelů v České republice. Ke změně této nesmyslné situace přitom není potřeba zas tak mnoho, jednoduchými změnami našich návyků lze tento stav poměrně jednoduše změnit.

  • 1