Dědeček s úsměvem sliboval: „budeš bita jako žito…“

Už od základní školy si pamatuji, že žito je jednou ze základních obilnin pěstovaných u nás. A že se správně říká „ozimé žito“. Dnes už vím víc. Že se jedná o obilovinu, která není nijak náročná na výživu. Díky svému mohutnému kořenovému systému je totiž schopná získávat živiny z větších hloubek. Navíc je hodně odolná vůči zimě, vydrží až do až -30°C. To já v takovém mrazu nevystrčím ani nos.

Je cukr doopravdy bílý nepřítel?

Původ slova cukr je odvozen z arabštiny, ze sanskrtského šarkara, což znamená sladký. Počátky výroby cukru v českých zemích spadají do konce 18. století, kdy Belgičan Sauvagne otevřel v bývalém klášteře na Zbraslavi cukrovar. Cukr se do konce století páry (19. století) používal v odlévaných homolích, které se pak sekaly na drobné kousky. Homole nahradil v roce 1841 český vynález – kostkový cukr. Vymyslel ho Jakub Kryštof Rad z Dačic.

Tuky. Kamarádi nebo vrahouni?

Ze školy si mnozí z nás ještě pamatují takovou tu chemickou veršovačku „cukry, tuky, bílkoviny, nukleové kyseliny…“. Už kdysi nám tedy vtloukali do hlav, že tuky patří k základním stavebním kamenům lidského (a vlastně jakéhokoli živého) organismu a tedy také k pilířům zdravé a vyvážené stravy.

Bezlepková dieta? Dražší, ale i méně zdravá

Bezlepková dieta je jednou z nejpřísnějších úprav stravovacích návyků, se kterými se můžeme běžně setkat. Její obtížnost nevyplývá ani tak ze širokého spektra "zakázaných" potravin, jako spíše z jejich charakteru. Jde totiž o nejzákladnější složky evropské kuchyně – potraviny, jejichž základ tvoří běžné obilniny jako pšenice, oves a žito.

Zdravé tipy pro školáky

Brány škol se otevřely a naši školáci se vrátili zpět do školních lavic. A nás opět den co den trápí otázka, co jim nabídnout ke svačině, aby jim chut

Víte, že žito není jen základní potravina?

Žito je jednou z primárních obilnin pěstovaných v České republice. V minulosti se dokonce jednalo o nejvíce pěstovanou obilninu u nás, ovšem od počátk

Pečivo může být součástí zdravého životního stylu i redukčního jídelníčku

Pečivo je pro mnoho lidí nedílnou součástí jídelníčku. Obvykle jej konzumujeme k snídani, a to v mnoha různých obměnách, ať už na sladko, nebo na slan

Pečivo a štíhlá linie

Každý člověk držící dietu se potýká s různými předsudky. Ze všech stran se na nás hrnou další a další informace o výživě a my už ani nevíme co vlastně

  • 1