Chleba s máslem je sexy! Ale…

Mozartovi stál za klavírní skladbu a babička Boženy Němcové učila děti, aby spadnutý krajíc líbaly. Dávný symbol hojnosti ale z našeho jídelníčku rychle mizí. Hvězdy gastronomie návrat k chlebu s máslem vzývají, ale vědí dobře, že to nejde dohromady s nákupem v supermarketech. Co nám vlastně maže neviditelná ruka trhu?

Pohádka o poctivém českém rohlíku (která žádnou pohádkou není)

Rohlík je pro většinu z nás absolutně samozřejmou součástí jídelníčku. K snídani si mažeme rohlík s nugetou, máslem, nebo džemem. Nezklame ani suchý, je-li křupavý a čerstvý, to ví přece každý. Takový rohlík, panečku, ten dá práci. Malé dítě si s ním vyhraje třeba hodinu a to je potom v kočárku klid. A my jej v pekárně vybíráme očima, protože sahat na něj, to se nesluší…

S nákupy potravin on-line má zkušenost každý pátý Čech

Výsledky průzkumu společnosti KPMG Česká republika Nákupní zvyklosti v ČR 2015 ukazují, že 21 % Čechů po Internetu potraviny již někdy nakupovalo, z toho jen 2 % takto nakupují pravidelně. Téměř každý čtvrtý Čech (23 %) se na nákup potravin a nápojů on-line teprve chystá.

Renesance ječmene

Ječmen patří nejen mezi nejstarší zemědělské plodiny pěstované u nás, ale i na světě. Ječmen se rozšířil z oblasti území tzv. „úrodného půlměsíce“, která se klene přes dnešní Irák, Sýrii, Izrael, Palestinu a Libanon. Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází z doby 8 500 let př. n. letopočtem.

Obiloviny jako základní složka výživy

Obiloviny představují a pro většinu lidské populace také do budoucna budou představovat základní složku výživy, základ výživové pyramidy. Ačkoli proteiny obilovin nejsou z nutričního hlediska plnohodnotné, jejich zastoupení v naší stravě je významné. U nás jsou obiloviny zdaleka nejvýznamnějším zdrojem rostlinných proteinů a v posledních letech předstihly maso a stanuly na prvním místě mezi zdroji bílkovin vůbec.

  • 1